Reklama

Biorąc udział w konkursie, który przygotowaliśmy wraz z Urzędem Miasta Krakowa na stronie www.krakowskiemenu.interia.pl, należało zagłosować na menu restauracji, które najbardziej przypadło uczestnikowi do gustu, a następnie uzasadnić swój wybór. Spośród ponad 300 zgłoszeń komisja konkursowa wyłoniła osiem nagrodzonych osób. A głosami użytkowników wśród restauracji pierwsze miejsce zdobył Baroque, drugie Szara Gęś, a trzecie Copernicus.

"Kuchnia krakowska czerpie z bogatej tradycji Galicji, Podhala oraz tego co najlepsze w Małopolsce. Umiejętność wykorzystania najlepszych produktów z regionu, jak jagnięcina podhalańska, rydze, jabłka czy pstrąg pokazuje, że restauracja potrafi wydobyć to co najlepsze w regionie. Widzę tu ogromny szacunek do tradycji (maczanka po krakowsku, żurek), ale też odwagę i podążanie za trendami jak np. w przypadku lodów z bryndzy" - napisał pan Aleksander z Będzina w zwycięskim uzasadnieniu. Otrzymał nagrodę główną w postaci weekendu dla dwóch osób w Krakowie, który obejmuje nocleg w hotelu Puro, kolację w restauracji Szara Gęś oraz wycieczkę z przewodnikiem po mieście.

Reklama

Nagrodę w postaci zaproszenia na kolację dla dwóch osób w restauracji Piano Rouge oraz wycieczki z przewodnikiem po Krakowie otrzymuje pani Aleksandra z Częstochowy.

Zaproszenia kolacje dla dwóch osób w restauracji Piano Rouge otrzymują: pani Oksana ze Szczecina, pani Paulina z Katowic i pani Elżbieta z Nowego Sącza.

Wycieczki dla dwóch osób z przewodnikiem po Krakowie otrzymują: pan Damian z Łazisk Górnych, pani Bogumiła z Suwałk oraz pan Konrad z Łazów Brzyńskich.

Laureaci zostaną poinformowani o nagrodzie drogą mailową.