Piekarnia Mojego Taty

Reklama

Jeśli należycie od osób, które są przekonane, że dobry chleb można kupić tylko w niewielkich piekarniach, wybierzcie się do Piekarni Mojego Taty. W Krakowie jest ich dziewięć.

Podobnie jak inne piekarnie, które znalazły się w naszym zestawieniu, również i tutaj nie używa się chemii, by chleby były puszyste, skórka przyjemnie chrupka, a cały produkt nie psuł się zbyt łatwo. Taki efekt można uzyskać dzięki zakwasowi żytniemu i tzw. metodzie pięciofazowej (zaczątek, przedkwas, półkwas, pełny kwas, ciasto właściwe), choć oczywiście jest ona czasochłonna.

Reklama

Oprócz chrupiących chlebów, w Piekarni Mojego Taty znajdziecie też bułki, m.in. placki szewskie z czarnuszką i nasze ulubione podpłomyki (w wersji z kabanosem lub z serem i cebulą). Warto o nich pamiętać szczególnie w trakcie weekendowych imprez, bo piekarnia w sercu Kazimierza jest czynna od 6:00 do 2:00.

Świeże pieczywo o 22:00? W Krakowie wszystko jest możliwe!

Piekarnia Mojego Taty znajduje się: na Kazimierzu (ul. Meiselsa 6), na Starym Mieście (Plac Dominikański 6, Karmelicka 68A), w Nowej Hucie (os. Złotego Wieku 76A) i na Kleparzu.

Pochlebstwo

Miraculum (chleb żytni razowy z ziarnami i czarnuszką), Unitra-Telepod (chleb pszenno-żytni jasny) i Superior (chleb pszenny 24-godzinny) to tylko niektóre chleby, które kupicie w Pochlebstwie, czyli niewielkiej piekarni znajdującej się na Zabłociu. To chleby, które można dostać codziennie, czyli "chleby powszednie". "Chleby niepowszednie" pojawiają się w ofercie tylko w konkretne dni tygodnia. Miraculum Korngolda (chleb żytni razowy z orzechami i rodzynkami) kupicie we wtorek, Zmierzch Miraculum (chleb żytni razowy z ziarnami, słodem i gorzką czekoladą) w środę, a Niemena na Zabłociu (chleb żytni razowy na słodzie litewskim) w sobotę.

Wszystkie chleby łączy jedno: nie zawierają spulchniaczy, barwników ani nawet drożdży. Wyrastają wyłącznie dzięki użyciu naturalnego zakwasu. Nietypowe smaki i brak konserwantów (oraz duże poczucie humoru piekarzy) sprawiają, że choć Pochlebstwo otwarte jest do 17:00 (w soboty od 8:30 do 13:00), chleb wyprzedaje się na ogół wcześniej. Jeśli więc chcielibyście spróbować wypieków, ale kończycie pracę późno, możecie je zamówić - telefonicznie lub na FB. Pamiętajcie jednak, że zamówienie należy odebrać o ustalonej godzinie, bo już 30 minut później trafia do regularnej sprzedaży - chlebowych łasuchów w okolicy Zabłocia nie brakuje!

Pochlebstwo, ul. Romanowicza 5/7B

KONKURS: Zagłosuj na najlepsze menu i wygraj weekendowe atrakcje w Krakowie!

Zaczyn

Kameralną piekarnię, która kieruje się podobnymi zasadami (zero ulepszaczy, zero konserwantów) znajdziecie na Dębnikach.

"Wypieki przygotowujemy na miejscu, sami mielimy mąki razowe, a mąki i zboża kupujemy z małych, sprawdzonych młynów i gospodarstw - piszą na FB właściciele Zaczynu. "Wszystkie nasze chleby to chleby długofermentujące w niskiej temperaturze. Pełny proces przygotowania chleba zajmuje około 25 godzin".

W regularnej ofercie znajdziecie cztery chleby: pszenny, pszenno-żytni, orkiszowo-razowy, duński (orkiszowo-razowy z ciemnym piwem, słodem jęczmiennym octem cydrowym). Nie znaczy to jednak, że codziennie kupicie taki sam chleb, ponieważ piekarze eksperymentują z dodatkami i codziennie tworzą nowe warianty pieczywa. Co hojną ręka mogą dorzucić do ciasta? Na przykład oliwki pillon, prażony sezam, prażone lub wędzone migdały, orzechy włoskie czy czarnuszkę.

Jeśli wpadniecie do rano Zaczynu, może okazać się, że zanim wyjdziecie z pachnącym chlebem, zjecie pyszne śniadanie, czyli bruschettę z pomidorami, bazylią i pieczonym serem z migdałów lub grzanki z cytrynową ricottą z nerkowców i jagodami na ciepło.

Piekarnia jest czynna od 7:30 do 15:00, a w soboty od 9:00 do 15:00.

Zaczyn, ul. Barska 4

Charlotte

Najpierw późne śniadanie z pysznym pieczywem, z później zakup chrupiącego chleba na wynos - jeśli to wasz przepis na udany weekend, nie zawiedziecie się ofertą bistro Charlotte Chleb i Wino. Prócz smacznego jedzenia (croissantów, brioszek, tart) możecie tu bowiem kupić pieczywo, które podaje się w lokalu, m.in. do zestawów śniadaniowych.

"Wszystkie chleby i bagietki Charlotte są wyrabiane i pieczone na miejscu kilka razy dziennie - piszą na swojej stronie www właściciele. "Ciasto robimy na zakwasie z dzikich drożdży żyjących na skórkach winogron z upraw ekologicznych. Chleb formowany jest ręcznie i wypiekany na kamieniu pod okiem doświadczonych piekarzy (...). Stosujemy wydłużony proces fermentacji, który ma ogromny wpływ na jakość pieczywa, ponieważ bakterie mlekowe, które się wtedy rozmnażają, poprawiają wartość odżywczą chleba pszennego i wpływają na zmniejszenie nietolerancji glutenu".

Warto dodać, że w przypadku lokalu Charlotte pisząc "późne śniadanie" mamy na myśli dokładnie to: wspomniane zestawy śniadaniowe są serwowane do północy, dlatego w Krakowie umawiania się z kimś na "śniadanie o 16:00" nie budzi zdziwienia.

Bistro Charlotte czynne jest w tygodniu od 7:00 do 00:00 (w piątek do 01:00), w sobotę od 8:00 do 01:00, a niedzielę do 8:00 do 22:00.

Charlotte Chleb i Wino, plac Szczepański 2