Reklama

Na oczach szerokiej publiczności oraz polskich i zagranicznych jurorów - szefów kuchni z gwiazdkowych, znakomitych restauracji, autorytetów w dziedzinie światowych kulinariów zaprezentują swoje umiejętności następujący szefowie:

Łukasz Budzik

Ernest Jagodziński

Jakub Kasprzak

Krzysztof Nawrocki

Michał Stężalski

Mateusz Suliga

W ciągu 5 godzin i 35 minut kandydaci przy wsparciu swoich pomocników (commis) będą musieli przygotować danie mięsne dla 15 osób, zaprezentowane na platerze (tacy) oraz danie z ryby w 15 porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach.

Reklama

W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty:

- danie mięsne skomponowane na bazie królika hodowlanego z ziarnem słonecznika oraz przy użyciu polskiej fasoli

- danie rybne przygotowane z pstrąga ojcowskiego z kaszą jaglaną, polskimi warzywami kapustnymi w akompaniamencie ślimaków lądowych z polskich hodowli.

Oba dania muszą zawierać 50 proc. warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.

Konkurs zostanie przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or. Należy podkreślić, że zasady konkursu są bardzo surowe, a każde spóźnienie wiąże się z otrzymaniem od jurorów punktów ujemnych.

Idea konkursu

Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany przez Paula Bocuse - wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine. W styczniu 1987 Paul Bocuse stworzył Bocuse d'Or, rewolucyjny konkurs gastronomiczny. Opierając się na najważniejszych wydarzeniach sportowych, wyobrażał sobie prawdziwe igrzyska kulinarne, w których kładzie się nacisk na kuchnię i kucharzy.

W organizowanym co dwa lata konkursie bierze udział kilkadziesiąt krajów z Europy, Azji, Ameryki Łacińskiej oraz kilka indywidualnych państw. Każdy z krajów wyłania swojego reprezentanta w krajowych eliminacjach. Następnie, zwycięzcy z poszczególnych krajów walczą o jak najlepsze miejsce w rozgrywkach na poziomie kontynentalnym, aby zmierzyć się w spektakularnym, światowym finale konkursu w Lyonie.

Idea konkursu: zebranie 24 młodych szefów kuchni z całego świata, spośród najbardziej obiecujących talentów ich pokolenia i przygotowanie przez nich znakomitych potraw w ciągu 5 godzin 35 minut, przed publicznością. O rozstrzygnięciu Wielkiego Finału decyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.