Reklama

Aby wziąć udział w konkursie, który przygotowaliśmy wraz z Urzędem Miasta Krakowa, należy w poniższym formularzu zagłosować na menu restauracji, które najbardziej przypadło ci do gustu, a następnie uzasadnić swój wybór. Poniżej znajdziesz opisy i zdjęcia potraw serwowanych przez najlepszych szefów kuchni w Krakowie. Najciekawsze uzasadnienia zostaną nagrodzone voucherami na wycieczki do Krakowa i po Krakowie, a przede wszystkim możliwością wypróbowania jego tradycyjnych smaków.

Konkurs trwa od 1 sierpnia do 1 października 2019 r.

Albertina

Reklama

Wolno gotowane ratki cielęce, jaja przepiórcze, świeże zioła, majonez szczawiowy, grzanka razowa
Zupa z botwiny z wędzonką lisiecką
Kapłon pieczony, młody ziemniak z ogniska, jabłko, szczypior, sos z ciemnego piwa
Keks z bakaliami, truskawki, czekolada, lody sernikowe

ul. Dominikańska 3, +48 12 333 41 10, albertinarestaurant.pl

Art

Troć wędrowna / majonez z rukoli / chips ze skorzonery
Barszcz czerwony / botwinka / mus z fasoli piękny jaś / pierogi z wołowiną
Udko z kaczki / knedel ze śliwkami / Suska sechlońska / marchew confit
Małdrzyki krakowskie / lody twarogowe / słonecznik / karmel

Kanonicza 15, tel. 537 872 193, www.artrestauracja.com

Baroque

Studzienina: wieprzowina, obwarzanek, twaróg, ocet
Maczanka krakowska - przysmak dorożkarzy: karczek, cebula, kminek, bułka wodna
Sacher z morelami: ciasto czekoladowe, dżem morelowy

Świętego Jana 16, tel. +48 12 422 06 11, www.baroque.com.pl

Biała Róża

Polenta z bryndzą, szalotka, śliwka suska sechlońska

Krakowska zupa kminkowa, jajko, kwaśna śmietana

Pierś z bażanta, marchew, czarnuszka, kasza krakowska, sos

Lincki tort kruchy 

ul. Straszewskiego 16, tel. +48 12 421 51 90, www.restauracjabialaroza.pl

Copernicus

Pieczywo własnego wypieku
Masło ziołowo - czosnkowe, domowa leberka, wegetariański smalec z suską sechlońską
Łosoś jurajski z ćwikłą i kawiorem z łąckich jabłek
Bisque z rzecznych raków z wołowymi flaczkami i majerankiem
Cielęcina marynowana w lipowym miodzie z ozorkami, gazowanym puree z pasternaka i struclą z ziemniaków
Miodownik (chonek łejkech) z kaszą manną, krakowskimi makaronikami i lodami z palonego masła

ul. Kanonicza 16, tel. +48 12 424 34 21, copernicus.hotel.com.pl

Enoteka Pergamin

Galareta z jagnięciny
Flaki cielęce
Ozory wołowe w sosie kaparowym
Miodownik

ul. Grodzka 39, tel. 797 705 515, www.enotekapergamin.pl

Filipa 18 Food Wine Art

Przystawka: pstrąg | mąka | koperek | jabłka | cydr | kurki
Zupa: kminek | bulion jagnięcy | ziemniaki | śmietana
Danie główne: ossobuco z jelenia | warzywa | wino czerwone | kapusta | kasza krakowska | jałowiec
Deser: nugat | orzechy włoskie | czekolada | jogurt | mleko | popcorn

ul. Świętego Filipa 18 (hotel Indigo), + 48 12 300 30 30, filipa18.com

Fiorentina

Pstrąg ojcowski podany z  piklowanym ogórkiem, gorczycą, kwaśną śmietaną i koperkiem
Domowe pierogi faszerowane pieczonymi ziemniakami, wędzonym bundzem, podane z dojrzewającą słoniną i oliwą chrzanową
Golonka podana z puree z kapusty, gołąbkiem faszerowanym czarną soczewicą i esencją z jałowca
Krakowski sernik

ul. Grodzka 63, tel. +48 12 426 46 08, www.fiorentina.com.pl

Four w Hotelu Grand Ascot

Tatar wołowy, pikle, marynowane kurki, olej szczypiorkowy, musztarda
Bulion kurkowy, jajko w koszulce, jarmuż
Pierś z kaczki, pasternak, anyż, sos rozmarynowy, pieczony ziemniak
Mus z twarogu koziego, orzechy, owoce leśne

ul. Józefa Szujskiego 4, tel. +48 12 446 76 00, restauracjafour.pl

Grand Signature w Grand Hotelu

Pstrąg ojcowski wędzony drewnem bukowym, jabłko z Raciechowic, nać selera, gorczyca, dresing cytrusowy, lody z bryndzy
Żur krakowski, jagnięcina podhalańska, kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie, crème fraiche, jajko zielononóżki kuropatwianej
Maczanka po krakowsku, ogórek zakwaszany octem z jabłek z Raciechowic, drożdżówka piwna z kminem, mus jabłkowy z cydrem
Kremówka krakowska, beza, grapefruit, chips nugatowy

ul. Sławkowska 5/7, tel. +48 12 424 08 00, www.grand.pl/pl/grand-resto

Kogel Mogel


Deska specjałów Kogla Mogla (smalec z gęsi, wędzona pierś z kaczki, kiełbasa wiejska, pasztet z gęsiej wątróbki), ogórek kiszony faszerowany, kiszona kapusta, majonez lubczykowy, piklowana szalotka, ziarno gorczycy
Chłodnik z buraka, jajo przepiórcze, ogórek konserwowy, rzodkiewka, oliwa koperkowa
Biodrówka wieprzowa, kasztan , cebula, gołąbek z kaszą gryczaną, sos truflowy
Mus pistacjowy, biała czekolada, sorbet malinowy, sos malinowy


ul. Sienna 12, tel. +48 12 426 49 68, www.kogel-mogel.pl

Miodova

Panna cotta: kwaśna śmietana ze Skały, ogórek, koperek, żel ze śliwowicy łąckiej
Krakowskie cappuccino: cappuccino z raków, słona magdalenka
Wątróbka cielęca z jabłkiem z Raciechowic: smażona wątróbka, jabłka w dwóch odsłonach, wytrawny tort ziemniaczany
Krakowska kremówka: chrupiące ciasto, domowy budyń, galaretka z malin z Brzeznej

ul. Szeroka 3, tel. +48 12 432 50 83, miodova.pl

Piano Rouge

Kaszanka na pieczonym jabłku Łąckim z galaretką z kiszonego ogórka i prażoną cieciorką
Krem z buraka z bryndzą
Talerz serów z gospodarstwa ekologicznego Wańczykówka z konfiturą z rokitnika i suszonymi morelami
Pierogi ruskie z cebulką, boczkiem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem
Konfitowana pierś z kaczki z sosem agrestowym, frytkami z pietruszki, jarmużem i marynowaną kalarepą
Łosoś jurajski na purée z selera ze szpinakowym kaszotto i musem malinowym
Łąckie jabłka pod kruszonką podawane na gorąco z lodami o smaku polskiej dzikiej róży
Lody Piano Rouge: lody o smaku polskiej dzikiej róży, lody waniliowe, maliny, biała czekolada, kruszonka korzenna

Rynek Główny 46, tel. +48 12 431 03 33, www.thepianorouge.com.pl

Pod Aniołami - Muzeum Smaku

Poczęstunek: tartinka na razowym wiejskim chlebie ze smalcem szlacheckim według klasztornej receptury
Kabanos z sarny sprawiony po myśliwsku, podany w ogniu z krakowską kukiełką, marynowanym rydzem i śliwą macerowaną w korzennych przyprawach i czerwonym winie
Polewka rozmarynowa na złotych dukatach według Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, podana z kluseczkami kładzionymi
Comber z jelenia marynowany w jarzynach i leśnych ziołach pieczony w żywym ogniu drzewa bukowego podany z sosem myśliwskim, pieczonymi burakami i tradycyjną kaszą gryczaną
Wytworny sernik krakowski z bakaliami z musem z leśnych malin

ul. Grodzka 35, tel. +48 12 421 39 99, www.podaniolami.pl

Pod Nosem

Bundz z pomidorami i ziołami
Chłodnik ze szczawiu
Pierogi z bryndzą
Biodrówka z jagnięciny podhalańskiej z kapustą i z sosem z suskiej
Piszinger

ul. Kanonicza 22, tel. +48 12 376 00 14, www.kanonicza22.com

Stara Zajezdnia Kraków by de Silva

Flaczki po krakowsku
Danie kuchni żydowskiej: potrawka z gęsich żołądków
Danie kuchni krakowskiej: kaczka pieczona po krakowsku z sosem grzybowym i prażoną kaszą

ul. Świętego Wawrzyńca 12, tel.+ 48 664 323 988, starazajezdniakrakow.pl

Szara Gęś

Pieczona nóżka z gęsi, czerwona kapusta, prażony jarmuż

Chłodnik z pieczonego buraka, peklowana gęsina, pędy młodych warzyw

Plastry wędzonej gęsi, orzech włoski, oliwa truflowa

Słodki obwarzanek, śmietankowy krem, orzech w karmel

Rynek Główny 17, tel. +48 12 430 63 11, www.szarages.com

Trezo

Żurek na domowym zakwasie, borowiki z Wiśniowej
Plastry polędwicy krzyżowej z Liszek macerowanej i dymionej na sianie łąkowym, olej lniany, rukola, opieńki marynowane, sumak, kukiełka lisiecka
Półgęsek owsiany, kiszona domowa czerwona kapusta ze Szreniawy, konfitowany ziemniak w tłuszczu gęsim, jus drobiowy z suszonymi owocami ze Szczyrzyca
Deser: rum-chałka, kogel-mogel, sorbet cytrynowy, truskawka, żel z jeżyn

ul. Miodowa 33, tel. +48 12 374 50 00, trezo.pl

Wesele

Śledź z cebulą, ogórkiem kiszonym i olejem lnianym
Krem ze szparagów z razowymi grzankami
Sandacz na kaszotto z porem i zielonym pesto
Truskawki pod waniliowym koglem-moglem

Rynek Główny 10, tel. +48 12 422 74 60, weselerestauracja.pl

Wierzynek

Gołębia pierś - kasza gryczana - esencja z gołębia
Zupa kminkowa - kiełbasa krakowska - obwarzanek - crème fraîche
Dzik - otrzewna - cydr - trawa żubrowa - jałowiec
Legumina - konfitura z leśnych owoców

Rynek Główny 16, tel. +48 12 424 96 00, wierzynek.pl